Na de geboorte van je kind verwacht je misschien dat je blij bent. Maar soms voel je je juist somber, moe en zonder interesse. Kan het zijn dat je postpartum depressie hebt? Deze depressie is niet zeldzaam, maar vaak wordt het niet genoeg begrepen. We moeten meer weten over de symptomen en risicofactoren van postpartum depressie.
Belangrijkste Punten
- Postpartum depressie treft ongeveer 10% van de vrouwen in Nederland na de bevalling.
- Symptomen kunnen reeds voor de bevalling aanwezig zijn en kunnen variëren van somberheid tot concentratieproblemen.
- Risicofactoren voor postpartum depressie zijn onder andere erfelijkheid, hormonale veranderingen en stress.
- Erkennen en accepteren van de gevoelens is de eerste stap naar herstel.
- Hulp zoeken bij professionals is belangrijk om postpartum depressie adequaat aan te pakken.
Herkennen van postpartum depressie symptomen
Als nieuwe moeder heb je veel te verwerken. Je lichaam verandert, je voelt allerlei emoties en je ontdekt de uitdagingen van ouderschap. Dit kan erg overweldigend zijn. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van symptomen die niet normaal zijn na de bevalling.
Veelvoorkomende symptomen
Kenmerkende symptomen van een postpartum depressie zijn onder andere:
- Aanhoudende gevoelens van somberheid of desinteresse
- Prikkelbaarheid en snelle stemmingswisselingen
- Concentratieproblemen en moeite met het nemen van beslissingen
- Gevoelens van schuld of waardeloosheid
- Negatieve gedachten over jezelf, je baby of de toekomst
- Extreme vermoeidheid ondanks voldoende rust
- Veranderingen in eetpatroon en slaapproblemen
- Angstgevoelens en paniekklachten
Deze symptomen kunnen zo ernstig zijn dat het moeilijk wordt om je oudertaken goed uit te voeren. Het is belangrijk om snel hulp te zoeken als je deze klachten herkent.
Postpartum depressie symptomen
Risicofactoren
Heb je al eens depressie gehad of ken je depressie in je familie? Dan loop je een grotere kans op postpartum depressie symptomen. Ook lichamelijke en emotionele vermoeidheid na de bevalling, hormonale veranderingen, ingrijpende gebeurtenissen rond de zwangerschap of geboorte, en relatieproblemen kunnen risico’s zijn. Het is slim om deze risico’s te kennen en snel hulp te zoeken als je symptomen krijgt.
Ongeveer 10 tot 15% van de vrouwen krijgt postpartum depressie. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 10 vrouwen, of zo’n 20.000 vrouwen per jaar, het kunnen ervaren. Deze depressie kan maanden tot een jaar duren. Als je binnen twee weken nog steeds last hebt van de symptomen, kan dat een teken zijn.
Na een postpartum depressie voelen ongeveer 60% van de vrouwen dat ze na een volgende bevalling weer last krijgen van de symptomen. De symptomen kunnen veel zijn, zoals huilbuien, slaapstoornissen, verstoring van dag en nachtritme, oververmoeidheid, concentratieproblemen, verwardheid, eetlustverstoring, prikkelbaarheid, paniekaanvallen, gevoelens van machteloosheid en angst, gebrek aan interesse voor de baby of zelfs afkeer van de baby.
De oorzaken van postpartum depressie zijn divers. Ze kunnen biologisch (erfelijkheid, hormonale schommelingen), psychisch (persoonlijke belastbaarheid, verwachtingen van het moederschap), of sociaal (verwachtingen van de omgeving, ingrijpende gebeurtenissen) zijn. Postpartum depressie kan behandeld worden met medicijnen, gesprekstherapie, en soms hulpgroepen. Onbehandelde depressie kan maanden tot jaren duren.
Als je postpartum depressie hebt gehad, is het slim om voor een nieuwe zwangerschap een consult te plannen.
Conclusie
Postpartum depressie is een serieuze aandoening na een zwangerschap of bevalling. Het is belangrijk om snel hulp te zoeken. Zo kun je de impact beperken.
Je hoeft niet alleen te zijn. Praat met je zorgverleners, familie en vrienden over je gevoelens. Zo kun je de weg naar herstel vinden.
Postpartum depressie is een behandelbare aandoening. Met de juiste zorg kun je weer grip krijgen op je leven. Wees geduldig en geloof in je kracht.