Is het mogelijk om de zwangerschap en bevalling rustiger en ontspannen te ervaren? Als fysiotherapeut en manueel therapeut, die zich specialiseert in zwangerschapsgerelateerde klachten, is mindfulness erg belangrijk. Het helpt zwangere vrouwen en hun partners.
Ongeveer een derde van de zwangere vrouwen voelt zich bang voor de bevalling. Dit kan de moeder en het kind beïnvloeden. Hoge stress kan de cortisolwaarden verhogen, wat slecht is voor de baby. Het kan ook de bevalling moeilijker maken.
Na de bevalling kunnen vrouwen soms psychische problemen krijgen, zoals postnatale depressie. Het is belangrijk om snel te handelen. Mindfulness kan helpen om deze problemen te verminderen en het welzijn van moeder en kind te verbeteren.
Belangrijkste inzichten:
- Mindfulness kan helpen om stress, angst en spanning tijdens en na de zwangerschap te verminderen.
- Mindfulness-oefeningen kunnen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het ongeboren kind.
- Regelmatige beoefening van mindfulness kan het risico op postnatale complicaties verlagen.
- Mindfulness biedt zwangere vrouwen en hun partner tools om meer rust en verbinding te ervaren tijdens deze bijzondere periode.
- Mindfulness kan een waardevolle aanvulling zijn op de standaardzorg tijdens en na de zwangerschap.
Wat is Mindfulness tijdens zwangerschap?
Zwangerschap is een grote verandering voor een vrouw. Het vraagt veel van je, zowel lichamelijk als mentaal. Stress en onzekerheid kunnen toenemen door de grote veranderingen.
Daarom is mindfulness heel belangrijk. Het helpt je om van ‘doe-modus’ te veranderen naar ‘zijn-modus’.
Mindfulness en hartcoherentie
De cursus ‘Mindful Zwanger & Bevallen’ richt zich op mindfulness en hartcoherentie. Zwangeren leren hier hoe ze stress verminderen. Ze vinden balans tussen hun hoofd en hart.
Ze leren meditatie, ademhaling en bewustzijnsoefeningen. Dit vergroot hun innerlijke rust en helpt ze om met stress om te gaan.
Voordelen van mindfulness tijdens zwangerschap
Een ontspannen moeder heeft een natuurlijke bevalling zonder complicaties. Angst kan spanning en pijn verhogen. Mindfulness en zelf-compassie tijdens de bevalling zijn erg helpend.
Ze stimuleren de productie van oxytocine en endorfine. Dit maakt de bevalling aangenamer. Bewust contact met de baby kan ook positief zijn. Het geeft een gevoel van veiligheid en welzijn.
Mindfulness tijdens zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om tijd te nemen voor bewustzijn, aandacht en ontspanning. Gelukkig biedt Studio Sama in Ermelo individuele begeleiding en groepstrainingen aan voor zwangere vrouwen. Deze sessies combineren yoga-oefeningen, meditatie, mindfulness, ademhalingsoefeningen en massage, afgestemd op de behoeften van de zwangere vrouw.
Het doel is om meer in contact te komen met je lichaam. Je ervaart de ademruimte en voelt jezelf en je baby dichtbij. Er worden ook oefeningen gedaan om je voor te bereiden op de bevalling, zoals bewegingen en ademoefeningen.
De training ‘Mindful zwanger’ duurt vier weken en bestaat uit vier (online) bijeenkomsten van anderhalf uur. De meditaties en oefeningen zijn gebaseerd op mindfulness en compassie. Ze helpen je om veilig te voelen en vertrouwen te hebben in je lichaam. De training is voor iedere zwangere, met of zonder ervaring in meditatie.
Uit onderzoek blijkt dat mindfulness stress en angst tijdens zwangerschap en bevalling vermindert. Een positieve mindset en ontspannen zijn tijdens de bevalling zijn belangrijk. Dagelijkse meditatie en ademhalingsoefeningen helpen je deze technieken te beoefenen tijdens de bevalling.
Voordelen van Mindfulness Tijdens Zwangerschap | Statistieken |
---|---|
Vermindert kans op medisch niet-noodzakelijke keizersnede | 50% volgens onderzoek Universiteit van Amsterdam |
Verhoogt kans op natuurlijke bevalling | Verdubbelde volgens onderzoek |
Vermindert behoefte aan pijnstilling | Vrouwen vroegen minder vaak om pijnstilling |
Verbetert aanpassing aan bevalling | Open bewustzijn zorgde voor betere aanpassing |
Of je nu al ervaring hebt met meditatie of niet, de training ‘Mindful zwanger’ is een goede manier om meer bewustzijn, aandacht, ontspanning, acceptatie en compassie te ontwikkelen. Door regelmatig te oefenen, kun je deze vaardigheden ook tijdens de bevalling gebruiken.
Conclusie
De onderzoeken laten zien dat mindfulness tijdens de zwangerschap angst voor de bevalling vermindert. Het helpt vrouwen om een open en bewustzijn te ontwikkelen. Dit maakt het makkelijker om de uitdagingen van de bevalling aan te gaan.
Groepstrainingen, zoals die bij Studio Sama, zijn erg waardevol. Ze bieden een kans om met anderen te praten over emoties. Zo leren vrouwen van elkaars ervaringen.
Individuele begeleiding is ook erg nuttig. Het helpt vrouwen om zich goed voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap. Dit kan op maat worden aangepast aan de behoeften van de vrouw.
Mindfulness-oefeningen zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen zijn erg nuttig. Ze helpen aanstaande ouders om zich bewust te worden van het hier en nu. Dit draagt bij aan een gezonde zwangerschap en een goede start als ouders.