Als je zwanger wilt worden, is foliumzuur heel belangrijk. Je moet elke dag 400 microgram (0,4 mg) foliumzuur innemen. Dit is vanaf ten minste één maand voor de zwangerschap tot en met de eerste drie maanden.
Foliumzuur is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. Het kan het risico op neuraalbuisdefecten, zoals een open ruggetje, verminderen. Vrouwen met een hoger risico moeten zelfs 4 mg per dag nemen.
Belangrijkste inzichten
- Foliumzuur is essentieel voor een gezonde zwangerschap en de ontwikkeling van de ongeboren baby.
- De aanbevolen dagelijkse dosis is 400 microgram (0,4 mg) voor vrouwen met kinderwens of in de eerste drie maanden van de zwangerschap.
- Voor vrouwen met een verhoogd risico is 4 mg foliumzuur per dag aanbevolen.
- Foliumzuur kan tot 50-70% van neuraalbuisdefecten voorkomen.
- Start tijdig met foliumzuursuppletie, ten minste een maand voor de conceptie.
Wat is foliumzuur en waarom is het zo belangrijk?
Foliumzuur is een B-vitamine, ook bekend als vitamine B11 of folaat. Het is belangrijk voor onze gezondheid en komt in veel voedingsmiddelen voor. Denk aan groene groenten, eieren, vlees en volkoren producten.
Vooral in de eerste weken van de zwangerschap is foliumzuur erg belangrijk. Het helpt bij het ontwikkelen van het centrale zenuwstelsel van de baby.
De gezondheidsvoordelen van foliumzuur
Een tekort aan foliumzuur kan ernstige problemen veroorzaken. Denk aan neuraalbuisdefecten zoals een open ruggetje (spina bifida) of het ontbreken van hersenen (anencefalie). Gelukkig kan dit met 50 tot 70% worden voorkomen door genoeg foliumzuur te nemen.
- In Nederland komt een neurale buisdefect voor bij 1 op de 2.600 levend geborenen.
- Een hoge dosering foliumzuur van 5 milligram per tablet is voorgeschreven voor vrouwen die eerder een kind met een neurale buis defect hebben gehad.
- De reguliere dosering tabletten bevatten 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur.
- Neurale buisdefecten kunnen worden voorkomen door extra foliumzuur in te nemen tot acht weken na de bevruchting.
Naast het voorkomen van neuraalbuisdefecten, heeft foliumzuur nog meer gezondheidsvoordelen:
- Zorgt voor extra energie
- Draagt bij aan de vorming van rode en witte bloedcellen
- Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
- Verhoogt de folaatstatus van de moeder, wat het risico op afwijkingen bij de foetus verlaagt
Vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn, moeten genoeg foliumzuur innemen. Dit is goed voor hun gezondheid en die van hun baby.
Foliumzuur en vruchtbaarheid
Foliumzuur is erg belangrijk, niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook als je een zwangerschap wilt voorbereiden. Het is slim om minstens een maand voor je zwanger wilt worden met het foliumzuur te beginnen. Je lichaam heeft tijd nodig om genoeg foliumzuur op te bouwen. Dit is heel belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van je baby in de eerste weken.
Vrouwen met een verhoogd risico op een tekort aan foliumzuur of neuraalbuisdefecten moeten een hogere dosis van 4 mg per dag nemen. Dit is heel belangrijk tijdens de preconceptiezorg en zwangerschapsvoorbereiding.
- Je moet dagelijks 0,4-0,5 mg foliumzuur nemen, als je een zwangerschapswens hebt, minstens 4 weken voor tot 8 weken na de conceptie.
- Een vruchtbaarheidsdieet met veel groene bladgroenten, eieren, vlees en volkoren producten helpt bij een gezonde vruchtbaarheid.
- Een combinatiesupplement van folaat, vitamine B12 en B6 is tijdens de zwangerschap erg nuttig. Het ondersteunt de voedingsstoffen voor vruchtbaarheid.
Door op tijd te beginnen met een foliumzuursupplement en een gezonde levensstijl voor vruchtbaarheid te volgen, verbeter je je kansen op een succesvolle zwangerschapsvoorbereiding.
Hoe foliumzuur te gebruiken voor een gezonde zwangerschap
Als je een kind wilt krijgen, is het belangrijk om op tijd te beginnen met foliumzuur. Foliumzuursupplement, ook wel folaat genoemd, helpt bij de ontwikkeling van je baby. Het wordt aangeraden om minstens vier weken voor zwangerschap te starten met 400 microgram foliumzuur per dag.
Je kunt foliumzuur innemen via een foliumzuursupplement of een multivitamine met vitamine B12 en vitamine B6. Deze combinatie is het meest effectief. Gebruik foliumzuur tot de eerste drie maanden van je zwangerschap. Begin met het innemen van foliumzuur als je onverwachts zwanger wordt.
Uit onderzoek blijkt dat het slikken van 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat men zwanger wilt worden, de kans op een open ruggetje bij de baby verlaagt, evenals mogelijk de kans op een gespleten lip, kaak en/of gehemelte.
Naast foliumzuur is het ook belangrijk om genoeg vitamine D te krijgen tijdens je zwangerschap. Het is aanbevolen om 10 microgram vitamine D per dag te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dit is goed voor de botontwikkeling van je baby en kan de kans op zwangerschapsdiabetes en een lichtgewicht kind verlagen.
Door op tijd te starten met foliumzuur en vitamine D, geef je je kind de beste start. Zorg ook voor een gezonde levensstijl door te vermijden van te veel alcohol en cafeïne en een gezond gewicht te hebben.
Conclusie
Foliumzuur is heel belangrijk voor vrouwen die een kind willen of zwanger zijn. Het helpt bij het ontwikkelen van het zenuwstelsel van het kind en kan aangeboren afwijkingen voorkomen. Het is slim om minstens vier weken voor de zwangerschap met foliumzuur te beginnen, in de vorm van folaat, 400 microgram per dag. Vrouwen met een hoger risico moeten 4 mg per dag nemen.
Gebruik foliumzuur tot de eerste drie maanden van de zwangerschap om je kind goed te beschermen.
Uit onderzoek blijkt dat 86,7% van de stellen die behandeld werden met 5-MTHF, de actieve vorm van foliumzuur, binnen vier maanden zwanger werden. Slechts 3 van de 30 stellen raakten niet zwanger tijdens de behandeling. Deze resultaten tonen het belang aan van voldoende foliumzuursuppletie voor een gezonde vruchtbaarheid en zwangerschap.
Foliumzuur heeft ook goede effecten op de hersenontwikkeling en -functie van kinderen. Tijdens de zwangerschap kan het leiden tot een groter hersenvolume, betere spraakontwikkeling en verbeterd probleemoplossend vermogen op latere leeftijd. Het is cruciaal om de aanbevolen hoeveelheid folaat in te nemen, zowel door middel van voeding als supplementen, voor en tijdens de zwangerschap.