De beste manieren om zwangerschapsdiabetes te voorkomen met voeding

Eva van Babyhobbels.nl |

Gepubliceerd op

Zwangerschapsdiabetes, ook bekend als diabetes gravidarum, ontstaat tijdens de zwangerschap. Het gebeurt omdat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Dit leidt tot een insuline tekort en een te hoge bloedsuiker. Een gezonde voeding is cruciaal om dit te voorkomen en te beheren.

In dit artikel vind je praktische tips. Ze helpen je om zwangerschapsdiabetes te voorkomen en je suikerwaarden in de gaten te houden.

Belangrijkste aandachtspunten

  • Zwangerschapsdiabetes treft 3 tot 5 procent van alle zwangere vrouwen.
  • Gezond leven vanaf het begin van de zwangerschap vermindert de kans op zwangerschapsdiabetes.
  • Een goede voeding is essentieel om zwangerschapsdiabetes te voorkomen en te behandelen.
  • Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een verhoogd risico op gezondheidscomplicaties voor zichzelf en de baby.
  • Na de zwangerschap hebben vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes een verhoogd risico om opnieuw diabetes te ontwikkelen.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes, ook bekend als diabetes gravidarum, is een vorm van diabetes die tijdens de zwangerschap kan ontstaan. Tijdens de zwangerschap maakt uw lichaam meer hormonen aan. Deze hormonen maken uw lichaam minder gevoelig voor insuline.

Normaal maakt uw alvleesklier meer insuline om dit te compenseren. Maar soms lukt dit niet goed. Dit kan leiden tot zwangerschapsdiabetes.

Risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes

De belangrijkste risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes zijn:

  • Overgewicht
  • Een verhoogde leeftijd
  • Een eerdere zwangerschap met diabetes gravidarum
  • Een familiaire voorgeschiedenis van diabetes

Vrouwen met een hoger risico moeten extra op hun voeding en leefstijl letten tijdens de zwangerschap.

Risicofactor Verhoogd Risico
Overgewicht 2-3 keer hoger
Leeftijd 2 keer hoger bij vrouwen boven de 35 jaar
Eerdere zwangerschap met zwangerschapsdiabetes 60-70% kans op herhaling
Familiaire voorgeschiedenis van diabetes 2-4 keer hoger

“Vrouwen met een groter risico op zwangerschapsdiabetes moeten extra alert zijn op hun voeding en leefstijl tijdens de zwangerschap.”

Zwangerschapsdiabetes voorkomen voeding

Tijdens de zwangerschap is een gezonde, gevarieerde voeding erg belangrijk. Het helpt om het risico op zwangerschapsdiabetes te verminderen. Kies voor vezelrijke koolhydraten, die je bloedsuiker langzaam laten stijgen.

Kies voor vezelrijke koolhydraten

Volkorenproducten zoals brood, pasta en zilvervliesrijst zijn erg goed. Ze worden langzaam verteerd, wat je bloedsuiker minder snel maakt. Vermijd wit brood, koekjes, gebak en frisdrank, omdat ze veel toegevoegde suikers hebben.

Beperk snelle suikers

Veel suiker is niet goed voor je bloedglucose. Het is slim om maximaal één portie fruit per eetmoment en maximaal drie porties fruit per dag te eten. Zoetstoffen zijn oké, maar pas op met maximaal zeven zoetstofconsumpties per dag.

Naast vezelrijke koolhydraten is het ook belangrijk om veel groenten, peulvruchten, noten en magere eiwitten te eten. Deze gezonde voeding helpt je bloedsuiker in de gaten te houden en het risico op zwangerschapsdiabetes te verkleinen.

Gezonde voedingsadviezen tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, is het erg belangrijk om goed te eten. Goede voeding is essentieel voor jou en je baby. Het Voedingscentrum geeft hierover adviezen:

  • Eet elke dag 5 porties groente en 2 porties fruit.
  • Neem 4-7 stukjes volkoren brood en 4-5 porties aardappelen/pasta/rijst per dag.
  • Drink ongeveer 1,5-2 liter vocht per dag.
  • Neem dagelijks een supplement van 400 microgram foliumzuur en 10 microgram vitamine D.

Door deze tips te volgen, zorg je dat je en je baby alle voedingsstoffen krijgen die je nodig hebt. Zo helpt je de gezonde ontwikkeling van je baby tijdens de zwangerschap te ondersteunen.

Conclusie

Een gezonde, gevarieerde voeding helpt om zwangerschapsdiabetes te voorkomen. Kies vezelrijke koolhydraten en beperk snelle suikers. Eet ook genoeg groenten, fruit, peulvruchten en magere eiwitten.

Na de bevalling is een gezonde leefstijl nog steeds belangrijk. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een hoger risico op diabetes type 2 later in het leven. Door deze adviezen op te volgen, beschermt u uw gezondheid en die van uw baby.

Drink ook genoeg water. Dit helpt om zwangerschapsdiabetes en zijn gevolgen te voorkomen. Door deze stappen te volgen, draagt u bij aan een gezonde zwangerschap.

FAQ

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes, ook bekend als diabetes gravidarum, ontstaat tijdens de zwangerschap. Het gebeurt omdat uw lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Dit leidt tot een insuline tekort en een te hoge bloedsuiker.

Wat zijn de risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes?

Risicofactoren zijn overgewicht, een hogere leeftijd, eerder zwangerschap met diabetes en een familiegeschiedenis. Vrouwen met deze risico’s moeten goed op hun voeding letten.

Hoe kan ik zwangerschapsdiabetes voorkomen met voeding?

Een gezonde, gevarieerde voeding helpt om zwangerschapsdiabetes te voorkomen. Kies vezelrijke koolhydraten zoals volkoren brood en pasta. Eet ook genoeg groenten, fruit, noten en magere eiwitten. Vermijd snelle suikers zoals wit brood en koekjes.

Wat zijn de algemene voedingsadviezen voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap?

Het Voedingscentrum raadt zwangere vrouwen aan om dagelijks 5 porties groente, 2 porties fruit, 4-7 broodjes, 4-5 aardappelen/pasta/rijst, 1 portie vlees/vis/peulvruchten en 2-3 porties zuivel te eten. Drink ook genoeg water, ongeveer 1,5-2 liter per dag. Vergeet niet extra vitamine D (10 microgram per dag) en foliumzuur (400 microgram per dag) te slikken.

Over mij EVA

Als moeder van twee prachtige kinderen, deel ik graag mijn ervaringen en inzichten over het ouderschap. Bij Baby Hobbels vind je ondersteuning en advies om elke hobbel op de weg van het ouderschap te overwinnen.

Plaats een reactie