Heeft jouw baby mogelijk last van een voedselallergie? Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kleine. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over voedselallergieën en baby’s. Hoe herken je de symptomen? Welke maatregelen kun je nemen om het risico op allergieën te verminderen? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over babyvoeding en allergieën.
Wist je dat ongeveer één op de vijf baby’s atopische dermatitis (eczeem) ontwikkelt vanaf 6 maanden? En dat koemelkeiwitallergie voorkomt bij 2 tot 7 procent van de baby’s? Deze cijfers laten zien dat allergieën bij de allerkleinsten helaas niet ongewoon zijn. Gelukkig zijn er wel handige tips om je baby veilig en gezond te voeden.
Belangrijkste Punten
- Voedselallergieën komen vaker voor bij baby’s dan bij andere leeftijdsgroepen
- Ongeveer 1 op de 5 baby’s ontwikkelt eczeem vanaf 6 maanden
- Koemelkeiwitallergie komt voor bij 2 tot 7 procent van de baby’s
- Advies is om tussen 4 en 6 maanden te starten met allergene voeding
- Herken de symptomen van allergieën, zoals krampjes, spugen en diarree
Benieuwd hoe je het risico op allergieën bij je baby kunt verminderen en wat de verschillen zijn tussen een voedselallergie en -intolerantie? Lees dan snel verder in het volgende deel van dit artikel.
Begrijp voedselallergie en -intolerantie bij baby’s
Als nieuwe ouder is het essentieel om het verschil tussen voedselallergie en -intolerantie bij baby’s te kennen. Een voedselallergie ontstaat door een overgevoeligheid van het afweersysteem op een bepaald eiwit. Dit kan op het eerste gezicht of later gebeuren. Het lichaam reageert dan met het maken van antistoffen, wat allergische symptomen zoals huiduitslag, ademhalingsproblemen en diarree kan veroorzaken.
Wat is een voedselallergie?
Voedselallergiereacties zijn gerelateerd aan het afweersysteem en kunnen snel optreden, soms binnen enkele minuten of uren na het eten. De symptomen zijn onder andere netelroos, overgeven, diarree en ademhalingsproblemen. Voedselintolerantie is een reactie in het spijsverteringsstelsel, zonder de inzet van het afweersysteem. De symptomen zijn meestal winderigheid, maagpijn, opgeblazen gevoel en diarree.
Verschil tussen allergie en intolerantie
- Voedselallergie heeft te maken met het afweersysteem, voedselintolerantie met de spijsvertering.
- Allergische reacties kunnen snel optreden, intolerantiereacties zijn meestal trager.
- Typische allergiesymptomen zijn netelroos, overgeven en ademhalingsproblemen, bij intolerantie vooral darmklachten.
Het is cruciaal om het verschil tussen deze twee goed te begrijpen. Zo kan de juiste aanpak gekozen worden voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby.
Babyvoeding en allergieën tips
Als je net een baby hebt, is het goed om te weten hoe je babyvoeding allergenen kunt introduceren. Experts raden aan om al vanaf de eerste verjaardag allerlei voedingsallergenen te proberen. Denk aan melkproducten, tarwe, ei, soja, pinda’s, en noten. Dit kan helpen om allergieën te voorkomen.
De beste tijd om te beginnen met deze allergene voedingsmiddelen is tussen de 4 en 6 maanden. De kans op een voedselallergie is kleiner als je binnen deze periode begint met kleine proeven. Als je denkt dat je baby koemelkallergie heeft, is hypoallergene babyvoeding een goede optie.
- Volg het advies van je huisarts of consultatiebureau bij het proberen van nieuwe voedingsmiddelen.
- Als je denkt dat je baby allergisch is, praat dan met je arts. Ze kunnen je helpen met de juiste diagnose en behandeling.
- Als je baby ernstig eczeem of voedselallergie heeft, is het belangrijk om snel te starten met verschillende voedingen. Denk aan ei en pindakaas zonder zout en suiker, alvorens je baby 6 maanden oud is.
Let op dat extra risicofactoren voor allergieën kunnen zijn als ouders, broers of zussen allergisch zijn. Door proactief te zijn en de juiste stappen te nemen, kun je de kans op allergieën bij je baby verkleinen.
Conclusie
Wanneer een baby een voedselallergie heeft, is dat omdat zijn afweersysteem te gevoelig is voor bepaalde eiwitten. Dit kan leiden tot problemen zoals huiduitslag, overgeven en diarree. Als ouder is het belangrijk om op deze allergie te letten en dit met je arts te bespreken.
Door voorzichtig nieuwe voeding in te voeren, kun je de kans op allergieën verkleinen. Je arts kan adviseren over tests of een speciaal dieet. Het volgen van deze adviezen is erg belangrijk voor de gezondheid van je kind.
Deze samenvatting babyvoeding en allergieën geeft de belangrijkste punten voor ouders. Het is een overzicht van wat je moet weten bij het geven van nieuwe voeding aan je baby.