Mijn verloskundige kijkt goed naar mijn bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit helpt om een te hoge bloeddruk vroeg te ontdekken. Ongeveer 10% van de vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, krijgt een te hoge bloeddruk.
Met een hoge bloeddruk loop ik het risico op problemen zoals zwangerschapsvergiftiging. Ook kan mijn kindje groeiachterstand krijgen. Daarom is het erg belangrijk om mijn bloeddruk goed te volgen.
Belangrijkste aandachtspunten
- Gemiddelde normale bloeddruk tijdens zwangerschap: rond de 120/80
- Ongeveer 10% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapshypertensie
- Verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging bij onderdruk hoger dan 90 en bovendruk boven de 140
- Zwangerschapsvergiftiging treedt meestal op in het derde trimester
- Voeding en leefstijl kunnen helpen om een gezonde bloeddruk te behouden tijdens de zwangerschap
Wat is een gezonde bloeddruk tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap is het normaal dat je bloeddruk schommelt. De gemiddelde gezonde bloeddruk ligt rond de 120/80 mmHg. Dit is echter een indicatieve waarde, aangezien elke vrouw een andere ‘normale’ bloeddruk kan hebben. Als je voor je zwangerschap altijd een lage bloeddruk had, kan 120/80 mmHg voor jou aan de hoge kant zijn.
Normale bloeddrukwaarden
In het begin van je zwangerschap blijft je bloeddruk meestal op hetzelfde niveau als daarvoor. Rond de 20e week daalt hij vaak even, om vervolgens tegen het einde van je zwangerschap weer terug te keren naar je normale waarde. Een bloeddruk lager dan 90/60 mmHg wordt gezien als een lage bloeddruk of hypotensie. Dit komt vaak voor tijdens de zwangerschap, doordat je lichaam extra bloedvaten aanmaakt, onder meer voor de placenta.
Bloeddrukvariaties tijdens zwangerschap
Het is normaal dat je bloeddruk tijdens de zwangerschap schommelt. Ongeveer 10 tot 15 procent van de vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, ontwikkelt hoge bloeddruk (hypertensie tijdens zwangerschap). Dit fenomeen komt minder vaak voor bij latere zwangerschappen. Ruim een derde van de zwangere vrouwen met hoge bloeddruk heeft dit al voor de zwangerschap gehad.
Als je bloeddruk te hoog is, heet dat hypertensie. Is de onderdruk hoger dan 90 mmHg, dan zal je verloskundige je extra in de gaten houden. Ernstige vormen van hypertensie tijdens zwangerschap komen gelukkig bij minder dan 2% van de vrouwen voor.
Bloeddrukwaarde | Omschrijving |
---|---|
Onder 90/60 mmHg | Lage bloeddruk (hypotensie) |
90-95 mmHg | Hypertensie, extra monitoring nodig |
Boven 95 mmHg | Hypertensie, overleg met gynaecoloog aanbevolen |
Voeding voor een gezonde bloeddruk tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent, is het belangrijk om goed te eten. Bepaalde voedingsstoffen kunnen je bloeddruk helpen. Dit is goed voor je en je baby.
Eiwitrijke voeding is erg belangrijk. Eiwitten houden je lichaam in balans. Ze helpen ook om de bloeddruk stabiel te houden. Eet veel vlees, vis, eieren, peulvruchten, noten en volle zuivelproducten.
Drinking veel water is ook erg belangrijk. Het helpt om hoge bloeddruk te voorkomen. Zo blijf je gezond tijdens de zwangerschap.
Mineralen zoals magnesium en kalium zijn ook goed voor je bloeddruk. Je vindt ze in groenten, fruit, noten en volle granen. Ze zijn belangrijk voor je gezondheid.
Soms kun je voedingssupplementen nodig hebben. Dit is als je niet genoeg van deze voedingsstoffen eet. Praat hierover met je verloskundige.
Door goed te eten, kun je je bloeddruk tijdens de zwangerschap beïnvloeden. Het is belangrijk om ook te bewegen en stress te verminderen. Zo blijf je gezond.
Conclusie
Een gezonde bloeddruk is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Hoge bloeddruk kan ernstige problemen veroorzaken, zoals zwangerschapsvergiftiging en groeiachterstand bij de baby. Door je bloeddruk goed te volgen en je voeding aan te passen, kun je deze problemen voorkomen.
Een gevarieerd dieet met veel vis, calcium, jodium en ijzer helpt je bloeddruk te regelen. Het is ook slim om geen alcohol te drinken en minder cafeïne te gebruiken. Vitamine D en foliumzuur kunnen je ook helpen.
Regelmatig je bloeddruk laten meten is een goed idee. Je verloskundige kan je helpen je voeding aan te passen. Let op symptomen zoals hoofdpijn en zwelling. Neem dan contact op met je zorgverlener.