Ongeveer 1 op de 5 zwangere vrouwen voelt zich bang of somber. Deze gevoelens kunnen slecht zijn voor de ontwikkeling van moeder en kind. Ze kunnen zelfs leiden tot vroeggeboorte en depressie na de geboorte.
Kinderen kunnen dan lichter geboren worden en minder goed ontwikkeld zijn. Maar veel vrouwen zoeken niet hulp. Slechts 15% van de vrouwen met deze problemen krijgt behandeling, meestal psychotherapie. Hoe kan therapie helpen om deze negatieve gevolgen te voorkomen en de emotionele gezondheid van zwangere vrouwen te verbeteren?
Belangrijkste inzichten
- Ongeveer 1 op de 5 zwangere vrouwen heeft te maken met angstige of depressieve gevoelens, maar slechts 15% krijgt hiervoor hulp.
- Onbehandelde prenatale angst of depressie kan leiden tot negatieve gevolgen voor moeder en kind, zoals vroeggeboorte en postnatale depressie.
- Psychotherapie is een veelbelovende behandeling voor prenatale angst- en depressieve klachten.
- Tijdige herkenning en behandeling zijn belangrijk om ernstige psychische problemen na de bevalling te voorkomen.
- Verloskundigen spelen een cruciale rol bij het bespreekbaar maken en behandelbaar stellen van deze problematiek.
Wat is prenatale en postnatale angst?
Angst tijdens de zwangerschap en na de geboorte kan verschillende vormen aannemen. Tijdens de zwangerschap kan je je somber voelen, minder gemotiveerd zijn en minder zelfverzekerd. Je kunt ook slaap- en eetproblemen ervaren, onrustig zijn of juist moeite hebben om te bewegen.
Je kunt je ook vermoeid voelen, moeite hebben met concentreren en soms zelfs gedachten over dood of zelfmoord hebben.
Symptomen van prenatale angst
- Somberheid
- Weinig zin in activiteiten
- Laag zelfvertrouwen
- Eet- en slaapproblemen
- Onrustig of geremd gedrag
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
- Gedachten over dood of zelfmoord
Verschil tussen postnatale en postpartum depressie
Postnatale en postpartum depressie verschillen in hun focus. Postnatale depressie gaat over de gezondheid van de baby. Postpartum depressie gaat over hoe de moeder zich voelt na de geboorte.
Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Beide kunnen dezelfde symptomen hebben, zoals een sombere stemming, gevoel van waardeloosheid, vermoeidheid en moeite met concentreren.
Therapie bij prenatale angst
Heb je te maken met prenatale angst? Gelukkig zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan. Psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie, is een goede optie. Hier leer je hoe je negatieve gedachten kunt herkennen en positiever te denken.
Zelfhulp is ook heel belangrijk. Oefeningen zoals ontspanning, mindfulness en beweging kunnen helpen je angst te verminderen.
Soms wordt antidepressiva of angstremmers voorgeschreven, maar dat wordt tijdens de zwangerschap zelden gedaan. Het is erg belangrijk om prenatale angst en stress snel aan te pakken. Dit is goed voor jou en je kindje. Verloskundigen zijn erg belangrijk in dit proces omdat ze helpen om het onderwerp te bespreken.
Heb je prenatale angst? Dan is het goed om met je verloskundige te praten over de beste manier om ermee om te gaan. Samen vinden jullie de beste oplossing voor jou en je kindje.